A Staphylococcus aureus-tőgygyulladás, és az állomány mentesítése I.

A szarvasmarha-telepeken dolgozó állatorvosok számára lerágott csontnak tűnhet a S. aureus okozta tőgygyulladás és az ellene való mentesítés témája. Azonban érdemes vele foglalkozni, mert újra és újra felbukkan egy téveszme, a „nem érdemes megpróbálni mentesíteni, a Staphylococcus aureussal együtt kell élni”, amit olyanok hangoztatnak, akik még nem szembesültek az eredményes mentesítés sikerélményével, az állatok teljesítményének és az általuk megtermelt tej minőségének javulásával. Egy dolog biztos: ha valaki a mentesítés mellett dönt, csak akkor fog eredményt elérni, ha a programot pontról-pontra következetesen végigviszi, lazítás nélkül. Sok munka, nem kevés pénz, a végén látványos minőségi és pénzügyi eredmény lehet a jutalom.

1. Staphylococcus aureus véres agaron

Először is a kórokozóról. A tőgygyulladás-kórokozók között számon tartjuk a koaguláz-negatív staphylococcusokat (CNS), közéjük tartozik a S.chromogenes, xylosus, hyicus, sciuri, lentus, epidermidis, stb. Ezek a baktériumok inkább az átmenetinek minősülő patogének közé tartoznak; túlélnek a környezetben, de fertőző baktérium módjára terjedhetnek, viszont – ellentétben a Staphylococcus aureussal – nem hatolnak le a tőgy mély rétegeibe, hanem a tejutakban találhatóak, és általában hajlamosító tényezők (ellenállás-csökkenés, front, csapadékos idő, hőstressz, stb.) hatására okoznak tőgygyulladást, akár szubklinikai, akár klinikai formában. A CNS-eket nem igazán érdemes egymástól további vizsgálatokkal elkülöníteni, mert terjedésük, az általuk előidézett problémák természete, sőt, gyógyszer-érzékenységük is igen hasonló. Az általuk okozott sejtszám-emelkedés kisebb, mint a S. aureus esetében, és általában annyira súlyos, heveny, CNS-okozta klinikai tőgygyulladásokkal sem találkozunk, mint amilyeneket a S. aureus okozni képes.

2. S. aureus átnézeti képe

3. CNS-ek véres agaron

4. CNS-ek átnézeti képe

A Staphylococcus aureus koaguláz termelő, azaz koaguláz-pozitív baktérium, amely esetében is érvényesülnek környezeti hatások, azaz a nem higiénikus környezetben sokkal nehezebb, szinte lehetetlen a leküzdése, de fertőző karakterű kórokozó, azaz ragályfogó tárgyakon (kehelygumi, tőgytörlő ruha, fejő keze, fertőzött alom) képes tőgyről tőgyre terjedni. Az állatok elsősorban a fejőházban, illetve a fejés során fertőződnek. A baktérium a tőgy mélyebb rétegeibe hatol be, ahol több hónapnyi tartózkodás alatt mikrotályogokat, majd az idő előrehaladtával szabad szemmel is látható tályogokat hoz létre.

5. S. aureus-okozta tőgytályog

A védekezés során a macrophagok bekebelezhetik, de bennük is túlélnek. Ez a magyarázata annak, hogy a S. aureus nem ürül folyamatosan; ha az állat immunrendszere jó állapotban van, takarmánya kiegyensúlyozott, és a termelési szintjének megfelelő takarmánymennyiséget jó minőségben fel tudja venni, hónapokon keresztül is teljesen tünetmentes maradhat. Azonban már a legkisebb kilengés (fronthatás, takarmányváltás, fejőházi stressz) is baktériumürítést okozhat. Ilyenkor szembesülünk a klinikai tőgygyulladással, vagy ilyenkor találjuk meg a baktériumot a levett tejmintában. A kórokozó antibiotikum-érzékenysége elég jó, penicillin-érzékenysége változó (70 – 80%), de cefalosporinokra, cloxacillinre, fluoroquinolonokra, macrolid antibiotikumokra általában érzékeny. A macrophagba vagy tályogba zárt baktériumokat az antibiotikumok többsége nem éri el, ez magyarázza azt a közismert jelenséget, hogy a S. aureus esetében a klinikai gyógyulás és a bakteriológiai gyógyulás nem esik egybe. Az antibiotikumok a feltört tályogból kiszabadult, vagy szétesett macrophagból kijutott kórokozót elpusztítják, a klinikai tünetek megszűnnek, de az „időzített bomba” tovább ketyeg a tályogban rejtőző, vagy a macrophagokban L formában bujkáló S. aureusok képében.

6. Koaguláz-próba; alul a koaguláz-pozitív S. aureus, fölötte a nyúlplazmát nem koaguláló CNS látható

A S. aureus amellett, hogy tőgygyulladást okoz, csökkenti az állat tejtermelését, rontja a tej minőségét, és hatással van az egész immunrendszerre is. Egy fertőzött állat immunrendszerét a S. aureus elleni védekezés jelentős mértékben megterheli. Ezért az egyéb problémákkal szembeni védekezés is kevésbé sikeres.

A S. aureus-fertőzött állatok között találkozunk fertőző jellegű lábvég-problémákkal, szaporodási zavarokkal, légzőszervi megbetegedésekkel egyaránt, amik mind további tejtermelés-csökkenést eredményeznek. Tekintettel arra, hogy – ahogy az fentebb szerepelt – a S. aureus-tőgygyulladás problémája antibiotikumos kezeléssel (még intramammális + parenterális kezeléssel SEM) oldható meg, a gazdaságos és minőségi tejtermelés egyetlen lehetséges választása a mentesítés.

Még mielőtt a cikksorozat következő részében (amely várhatóan a márciusi számban jelenik meg) rátérnék a mentesítés részleteire, tisztázni szükséges, hogy S. aureusnemcsak az állat tőgyében él, hanem bőrén, ivarszerveiben, stb. is megtalálható. Ezért valójában itt arról beszélünk, hogy a tehenészetben első lépésként meg kell oldani, hogy az utánpótlás-generáció már fertőzésmentes állatokból álljon, az állományban lévő fertőzött egyedek számát pedig egy gazdaságos minimumra kell csökkenteni. Ha ezt elérték, akkor nem kevésbé szigorú menetrend szerint ezt a szintet fenn kell tartani.

Cikkünk folytatását márciusban olvashatja a Bayerfarm oldalán. Regisztráljon az oldalon és mi havonta egyszer levélben elküldjük Önnek a legfrissebb tartalmakat.

Írta: Dr. Markus Gabriella magán-állatorvos, mikrobiológus szaktolmács és fordító Markus Tejlabor kft. H-1081 Budapest, Népszínház u . 12. mobil: 30-9346-794 email: mgvet@chello.hu honlap: www.markustejlabor.shp.hu www.kutyacucc.hu

Kapcsolódó cikkeink

Közzétéve: Kategória: Marha

Programnaptár

Videó